
AFTER DEATH FILING OF A DOMESTIC RELATIONS ORDER 

The source of the data presented in this article is the Code of Federal Regulations, updated and revised 
to June 17, 2020. 

 

ISSUE 

Can a Domestic Relations Order be filed AFTER the death of the participant spouse? 

 

ANSWER 

YES! There is no federal bar to the filing of a Domestic Relations Order after the death of the plan 
participant. This type of filing was specifically recognized in the Pension Protection Act of 2006. 

The key is to file your "posthumous" (after death) QDRO as promptly as possible. Your concern should 
be to act before the money is distributed to another. Prompt Action does not mean quick filing of 
posthumous Qualified Domestic Relations Order. Federal Law permits this type of filing even years after 
the death of your Former Spouse. 

 

Act Quickly. 

Your first and most important function is to alert the Plan's Administrator of your claim and of your right 
to this money, based on Title 29 U.S.C. 1132. 

 

Format of First Claim. 

Your claim to the decedent's Plan Assets, will be in the form of a request for a "QDRO Hold" on the 
money. 

GETTING THE "GOLD" 

 

For preparation of your QDRO Hold letter and then the Qualified Domestic Relations Order essential to 
support your claim to all or a portion of the Decedent's Pension Assets, contact Troyan & Associates, 
P.A. 

 

Troyan & Associates, P.A. does not represent clients in any Court in any case in any jurisdiction. When 
you hire Troyan & Associates, P.A., Domestic Relations Orders are prepared by an Attorney where 
necessary. We always recommend you hire an Attorney in your jurisdiction to represent you in your 
Divorce.  The information on this website is for general information purposes only. Nothing on this site 
should be taken as legal advice for any individual case or situation. This information is not intended to 
create, and receipt or viewing does not constitute, an attorney-client relationship. 


